21 november 2013

GEOGRAFI

För den som har mindre koll på Hong Kongs geografi och i vilka områden vi rör oss kommer här lite närmare förklarat... (Sorry för fasansfullt fult ritat men precisionen blir inte den bästa med paint program + iPad och fingrar...)

Lilla lilla Hong Kong mot stora stora Kina. 

New territoriets - området längst bort från Hong Kong Island och närmast gränsen till Kina. Här ligger massor med mindre byar, mycket grönområdet, stränder och glesare bebyggelse. Om vi hade valt att bo här kunde vi fått ett eget hus med trädgård och terrass, men T hade fått pendla till jobbet minst en timma en väg varje dag. 
Kowloon - området närmast vattnet (Tsim Sha Tsui) räknas till centrala delen av HK. Det är mindre västerlänningar än på HK Island och packat med alla möjliga butiker, shoppingcenter och skräddare. Räkna med att få erbjudande om fejkhandväskor eller skräddaruppsydda kläder ca varannan meter i de mest intensiva områdena. Här känns Kina mycket nära. 
Hong Kong Island - Här bor vi (blå pricken) och här finns det mesta man kan tänkas behöva. Se mer på nästa bild. 
1. Här ligger Discovery Bay där vi tänkte att vi ville bo innan vi hade varit här och sett staden. En fin lugn by med ca 20000 invånare. Finns massa hiking, bad, sport och lite butiker. Tar 20 min in till HK Island med färja. Dock insåg vi att det tar lite mer än så med rulltrappan som går neråt på morgonen och uppåt på kvällen skulle T få gå alla backarna till och från jobb vilket ger en resväg på ca 50 min en väg. 
2. Cheng Chau Island är ön vi hinkade  på första gången vi var ute, hit tar man färjan.

1. Stanley, liten mysig by på södra sidan Hong Kong Island med en stor marknad och små restauranger. Trots att det bor en del expats här känns byn genuin och mysig i sin småskalighet. 
2. Repulse Bay, liten by, känns lite som i södra Europa. Jättefin strand. 
3. Deep Water Bay, Liten fin strand med djupt vatten. Hit åkte jag första gången jag själv tog mig utanför HK city för att bada.
4. Här ligger ICC, International Commers Centre, världens fjärde högsta byggnad där världens högst belägna bar finns. Den är 484 meter hög och har 118 våningar. Planerna var dock att ICC Tower skulle bli 574 m hög och därmed världens högsta byggnad, men lokala regler sade att byggnader inte fick vara högre än de omkringliggande bergen. Byggnaden ägs av Hong Kongs tunnelbaneoperatör MTR och Hong Kongs största fastighetsföretag. Den innehåller ett hotell, barer, restauranger, utsiktsplatser och kontor. 
5. Avenue of Stars där man kan gå längst med vattnet och se ut över skyskraporna i Central. 
6. Här går färjan fram och tillbaka mellan HK Island och Kowloon, den kostar ungefär tre kronor att åka med. 
(På blå pricken bor vi)

1. Världens längsta rulltrappa som T åker till jobbet varje dag går här ända nerifrån vattnet upp till foten av berget. Från kl 06-10 går den neråt och mellan 10:20-00:00 går den uppåt. 200000 människor tar sig fram med hjälp av rulltrappan varje dag. 
2. Bowen road, är en gång och löpsträcka som ringlar sig längst med berget. Här brukar vi springa. Man springer med skog på ena sidan och otroligt fin utsikt över Hong Kong på andra. 
3. Peak Tram, här går världens brantaste spårvagn rakt upp för berget till Victoria Peak där man kan njuta av makalös utsikt över staden. 



Inga kommentarer:

 
Way out Asia © 2013.

Design by The Blog Boat